Skip navigation

OK2RKB | ENG · GER · RUS · FRA · POL · HUN · SPA | Main · Pos · Neg · IE+ · IE- · Prn · Pda · CSSoff

OK2PPK » Úvodní stránka » Aktualita | ---

Aktualita

č. 90

Vánoční závod 2022

27.12.2022 01:24:15

PF 2023 (foto PPK)

Na konci roku 2022 jsem zvažoval, zda po několika podzimních závodech odjetých ze stálého QTH nevyrazit na Vánoční závod na VKV pro změnu nahoru na kopec. Ale nakonec jsem to kvůli předpovědi počasí, slibující hnusně a pršavo na celý den, a očekávané zledovatělé cestě i skále nahoře vzdal, a závod odjel raději z dolíku v Brně ze čtverce JN89HF.

Použil jsem opět FT991A, 50W a krátkou 10el. A144S10R2 se 17.5m koaxu. S tímhle vybavením a se stínícími nástavbami domů v okolí a nedalekými kopci blokujícími mi některé směry to spíše než závodění bylo zase jen příštipkaření, kde když jsem měl zasebou prvních pár spojení, tak mnozí jich měli již několik desítek.

Spojení směrem do Čech byla občas dílem náhody, kdy se to na chvilku vyhouplo, a někdy byla dělaná asi odrazem. Třeba Matěje OK1TEH jsem se napřed nedokázal dovolat a pak o něco později to najednou šlo jak z praku, krásně se to vyhouplo, Jirku OK1MWW jsem v první etapě dělal napřímo, ale ve druhé to přímým směrem už nešlo, a spojení se mi podařilo až odrazem od něčeho odemě směrem na jihozápad, na OK1KKL na Kozákově jsem se snažil dovolat několikráte v obou etapách, ale bez úspěchu a signál od nich se mi vždy po pár sekundách ztratil v úniku, z obrácené strany se mi takto zase na chvíli pěkně vyhoupl signál OK2AGA, ale zase ze směru o desítky stupňů jižněji než bych ho čekal a během chvilky mi zase definitivně zmizel. Krátce jsem zaslechl OK1DIX, OK1TDO. V první etapě jsem zaslechl OK1KIY, ale spojení s nimi se mi podařilo až v etapě druhé, atd.

V první etapě přišlo i pár spojení na výzvu, kdy největším překvapením bylo, že mě zavolal I4GHG, v druhé etapě pak bylo volání výzvy už jen ztráta času. Ve třetí hodině první etapy zhoustla u nás mlha tak, že jsem z okna už neviděl ani pár desítek metrů do dvora, a bylo to poznat i na podmínkách, za tu hodinu jsem udělal už jen 3 spojení a stanic bylo slyšet málo. Celkem jsem nakonec navázal 64 spojení s výsledkem 7540 bodů (ODX I4GHG JN63FU 678km). Deník ze závodu jsem přidal na stránku s logy ze závodů.

Přeji všem hodně štěstí a úspěchů v roce 2023!

73! Pavel OK2PPK

Pro zobrazení přehledu všech aktualit přejděte na úvodní stránku.

Nahoru